Loading

Praktische tips bij het kiezen en monteren van uw televisiescherm

Bij het kopen van een lcd-tv of plasma-tv kunt u letten op het beeldformaat, de diameter, de kijkafstand, de kijkhoek en het aantal aansluitingen. Daarnaast is het handig om ook de volgende dingen even in het achterhoofd te houden als u een lcd- of plasma-tv koopt:

Energieverbruik
Hoe groter de lcd-tv of plasma-tv, des te groter het energieverbruik. Dit geldt ook voor de stand-bystand.

Gewicht
Let op het gewicht van de plasma-tv of lcd-tv, zeker als u het scherm aan de muur wilt bevestigen. Niet alle muren zijn geschikt om bijvoorbeeld 40 kilo te dragen.

Aansluitingen zijkant
Als u van plan bent om uw lcd-tv of plasma-tv aan de muur op te hangen, dan is het handig als er ook aansluitingen voor randapparatuur aan de zijkant van de plasma- of lcd-tv zitten.

Soorten aansluitingen
Let erop of er hdmi-, vga- en dvi-aansluitingen aanwezig zijn. Dit is vooral handig als u apparaten wilt aansluiten die HD ondersteunen. Het aansluiten wordt hierdoor niet alleen makkelijker, maar er zijn ook veel scherper beeld.

Helderheid
De helderheid (in candela) van een lcd-tv is erg belangrijk. Hoe helderder het scherm, hoe scherper het beeld. Een plasma- of lcd-tv van 300 candela heeft een lage helderheid en een lcd-tv van 500 candela een hoge.

Hoe groot moet het scherm zijn?
Er bestaat een vuistregel om de grootte van je scherm te kiezen. Je meet de schermdiagonaal (vaak opgegeven in 'inch', maar dan vermenigvuldig je met 2,5 cm om te weten hoeveel dat in centimeters is) van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek. Die afstand vermenigvuldig je met 2,7. Dat cijfer geeft aan hoever je zeker van het scherm moet zitten om op een voor de ogen comfortabele manier te kijken. Voorbeeld: een scherm van 106 cm maal 2,7 is gelijk aan 286,2 cm of 2,8 meter. Welk scherm kopen?
Een televisiescherm kopen, blijft een subjectieve kwestie. Voor schermen vanaf 32 inch doe je er goed aan een full-HD te kiezen. Vanaf die schermgrootte wordt de betere kwaliteit van high definition immers duidelijk. Indien je full-HD kanalen kunt ontvangen (digitale televisie, of blue ray, hd-dvd's, gewone dvd's zien er ook al beter uit als ze in de hoogste kwaliteit zijn geproduceerd). Kleuren en contrast zijn dan weer een grotendeels subjectieve kwestie. Daarom kunnen we alleen de raag geven om naar een winkel te trekken waar je verscheidene schermen met hetzelfde beeld naast elkaar ziet en dan af te gaan op je kijkgevoel. Uiteraard moet je wel rekening houden met het beschikbare budget. Heel belangrijk: HET SIGNAAL
Om een flatscreen van meer dan 32 inch in huis te halen, hoef je geen digitale televisie te hebben. Toch raden we dat wel aan. Consumenten die een groot scherm kopen en dat thuis aansluiten op het analoge kabelsignaal, reageren altijd ontgoocheld omdat de beeldkwaliteit niet meer vergelijkbaar is met wat ze in de winkel gezien hebben. Een goede full HD-televisie laat de onvolmaaktheden in het beeld immers nog beter tot uiting komen.

Full HD
Er wordt al een aantal jaren aangekondigd dat u het beste een lcd-tv of plasma-tv kunt kopen die HD-ready is, maar liefst nog Full HD. HD-televisie is de toekomst. Maar wat is het nou precies? Om dat goed te kunnen begrijpen moet u eerst weten wat HD is. HD staat voor High Definition en het gaat om nóg scherper beeld: hiermee wordt een resolutie bedoeld van 1920 x 1080 pixels. Met deze resolutie krijgt u een beeld tot wel 5 keer zo scherp als het standaard televisiebeeld. De lcd-tv of plasma-tv die Full HD is, heeft deze resolutie in het beeldscherm zitten en kan dus extra scherp beeld weergeven.

HD-ready
Lcd-tv’s en plasma-tv’s die HD-ready zijn, zijn, zoals de naam al zegt, klaar om HD-tv te ontvangen. Ze hebben een lagere resolutie dan de Full HD-televisies, maar in combinatie met HD-tv ziet u wel een duidelijk verschil met wanneer u het op een gewone resolutie zou bekijken. Een tv is HD-ready als hij minstens 720 pixels heeft in breedbeeldformaat.

DVB: Digital Video Broadcasting
Een ander selectiecriterium dat aan populariteit wint bij lcd-tv’s en plasma-tv’s, is DVB, oftewel Digital Video Broadcasting: de wijze waarop digitale televisiesignalen uitgezonden worden.

Voordelen van DVB boven analoge televisie zijn:
- Storingsvrij beeld
- Zeer goede geluidskwaliteit
- Uitzending van meerdere tv-programma’s en radioprogramma’s binnen één kanaal
- Extra informatie, zoals Superteletekst, de Elektronische Programma Gids (EPG), thuiswinkelen en Internet.
- Digitale tv-signalen zijn gemakkelijk te coderen, wat mogelijkheden biedt voor Pay TV.

Nadelen:
- Bij storingen is er geen enkele ontvangst, in plaats van de vroegere ruis in het beeld.
- Voor elke afzonderlijke tv is een aparte ontvanger nodig, plus een extra antenne.

Verschillende varianten van DVB:
- DVB-C (Cable): televisie via de kabel. Via de kabel worden zenders gecomprimeerd, zodat er meer doorgestuurd kunnen worden dan bij analoge tv.
- DVB-S (Satellite): televisie via de satelliet. DVB-S2 is de verbeterde versie hiervan, die het mogelijk maakt om ook HD-tv te ontvangen. Een voordeel van DVB-S is de uitstekende kwaliteit van beeld en geluid over hele continenten via één frequentie. Het nadeel is dat je een schotelantenne nodig hebt, die gezien moet worden door de satelliet voordat er verbinding kan worden gemaakt.
- DVB-T (Terrestrial): televisie via de zendmasten op aarde.
- DVB-H (Handheld): zendt signalen uit naar mobiele toepassingen. Installatie lcd-tv: aan de muur of op een meubel?
Lcd- en plasmatechnologie biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden wat betreft de plaatsing van uw televisie. De dagen dat u uw woonkamer om uw tv heen moest inrichten zijn voorbij en nu kunt u de plasma- of lcd-tv bijna in elk decor inpassen. U kunt uw lcd-tv op allerlei verschillende manieren monteren.

Belangrijkste manieren van monteren:
- Tv-standaards
- Vlakke muurbeugels
- Kantelende muurbeugels
- Draaiende muurbeugels
- Plafondbeugels Kijkafstand lcd-tv en plasma-tv

Om optimaal van uw nieuwe lcd-tv of plasma-tv te kunnen genieten, is het belangrijk om goed op de kijkafstand te letten. De kijkafstand is de afstand tussen uw lcd- of plasma-tv en de plaats van waaraf u ernaar kijkt. Op basis van deze afstand kunt u de grootte van de tv bepalen. Vergis u niet: groter is niet altijd beter! Als u te dicht bij uw plasma- of lcd-tv zit kunt u de beeldpunten zien zitten en heeft u niet zulk mooi beeld.

Voor het bepalen van de grootte van uw lcd- of plasma-tv doen er veel verschillende verhalen de ronde op het Internet. De globale regel is dat de kijkafstand 3 tot 5 keer groter moet zijn dan de diameter van uw lcd-tv. Een specifiekere afstandsbepaling vindt u hieronder:

Diameter scherm in inch Diameter scherm in centimeter Kijkafstand in meter
20-27 inch 50-69 cm 76 cm -1.50 m
32-37 inch 81-94 cm 1.80-2.40 m
42-46 inch 107-117 cm 3.00-4.25 m
50-60 inch 127-152 cm 3.65-4.80 m
> 61 inch > 155 cm > 4.50 m

Bron: LCD TV buying guide

Niet alleen de kijkafstand is belangrijk, maar ook de kijkhoogte speelt een rol. Hang uw lcd-tv of plasma-tv niet te hoog: de beste kijkhoogte is als u recht voor u uit kunt kijken en als uw plasma- of lcd-tv op ooghoogte zit.

Accessoires lcd-tv en plasma-tv
Met uw lcd-tv of plasma-tv kunnen verschillende accessoires meegeleverd worden. Deze zijn ook los te bestellen. Voorbeelden van accessoires voor uw lcd- of plasma-tv zijn een tv-meubel, tv-beugel, audiokabels, videokabels en adapters. Klik op de link om naar de desbetreffende categorie te gaan.

Populaire merken lcd-tv en plasma-tv
De populairste merken van de lcd-tv en plasma-tv zijn Grundig, Hitachi, JVC, LG, Loewe, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony en Toshiba.