Loading

Veel gestelde vragen + antwoorden over tv-technologieën

Op welke manier verschilt LED van 'klassieke' LCD?
Je kunt een led-scherm het best vergelijken met lcd. Alleen zijn de neonlampen die voor de verlichting zorgen, vervangen door led-lichtjes (light emitting diode). Die zenden licht uit als er een elektrische stroom door wordt verstuurd. Het grote voordeel tegenover neonlampen is dat leds van 100 tot 0 procent kunnen worden gedimd. Het resultaat is een veel groter contrast en dus scherper beeld. Bovendien verbruikt ene led-scherm tot 30 procent minder elektriciteit dan een lcd-scherm. Een ander voordeel is dat led-schermen heel dun kunnen worden gebouwd omdat ze geen neonlampen meer hebben.

Heeft LED nadelen?
Sommigen vinden de kleuren van een led-scherm een koudere indruk maken dan bij lcd en plasma. Je kunt het vergelijken met led-verlichting in de woonkamer: ook dat voelt kouder aan dan klassieke spotjes.

Moeten we nog lang wachten op LED?
Neen. Er staan al led-tv's in de winkel. Niet alle merken hebben er eentje, maar lang zal dat wellicht niet meer duren. Bij Philips kunt u al terecht voor een verbeterde led-technologie, de zogenaamde Led-Pro. Maar het is vooral Samsung dat fors uitpakt en nu al verscheidene modellen heeft. Natuurlijk zullen de prijzen nog wat zakken, voor wie nog wat kan wachten: er zullen deze kerst zeker en vast acties gedaan worden, sla dan uw slag. Voor wie nog meer dan een half tot 1 jaar kan wachten: zie hoe de nieuwe generatie OLED-tv's gaan doen. Deze ultra dunne tv's zullen in het begin ook zeer duur worden maar tegen het eind van 2010 zullen ze alle voorgaande tv-soorten doen vergeten.

Er zijn twee soorten LED: EDGE en PRO. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Led-Pro is al een tweede en betere generatie van de led-technologie. Hier zitten de led-lampjes niet langs de zijkant zoals bij Edge-Led, maar zijn er over de hele achterkant van het scherm verdeeld. Nadeel is dat het scherm weer iets dikker wordt. Daartegenover staat dat de intensiteit van de lampjes op een veel preciesere plaats kan worden gedimd, wat een nog groter contrast oplevert.

Is LED een voorloper van OLED?
Neen. OLED is een heel andere technologie en nog niet helemaal volwassen om grote schermen van 40 inch in de winkel te zetten, zoals bij led wel al lukt. De markt zal dus eerst nog door de led-fase moeten vooraleer we aan OLED kunnen denken.

Is een klassieke full-HD LCD-televisie een verkeerde keuze als we een tv kopen?
Neen. De beeldkwaliteit van klassieke LCD is uitstekend. Bovendien is een televisie kiezen ook een kwestie van budget. De klassieke lcd- en plasma-schermen zijn vandaag een stuk goedkoper dan de nieuwe led's, en het prijsverschil zal de komende maaden alleen maar groter worden.

Heb ik digitale tv nodig?
Digitale tv is geen verplichting om een led-tv in huis te halen. Anderzijds raden we het wel sterk aan, niet alleen voor led, maar voor iedere flatscreen met een scherm-diagonaal van meer dan 32 inch. Consumenten die een groot scherm kopen en dat aansluiten op het analoge kabelsignaal, reageren altijd ontgoocheld omdat de beeldkwaliteit niet meer vergelijkbaar is met wat ze in de winkel gezien hebben. Dat is normaal: een goede full-HD-televisie doet de onvolmaaktheden in het beeld nog beter tot uiting komen. Zelfs de gebreken van een DVD zullen zichtbaar zijn ten opzichte van HD-DVD's en BlueRay-schijfjes.

Wat is een pixelverzekering?
Moet ik die afsluiten als ik een nieuwe plasma lcd-tv koop?
Een lcd-televisiescherm is opgebouwd uit miljoenen pixels. Het komt nog wel eens voor dat een pixel al bij de productie defect is. Omdat dit niet te voorkomen is, is er een garantiebepaling opgesteld op basis van ISO-normering. Bij de aanschaf van uw nieuwe plasma lcd-tv kunt u voor deze verzekering kiezen. Als bij thuiskomst blijkt dat de pixels niet allemaal werken (zogenaamde 'dode pixels'), wordt uw scherm meteen vervangen. Uiteraard zijn aan de verzekering kosten verbonden. U bepaalt zelf of u voor de extra kosten van een verzekering kiest, maar het is wel aan te bevelen.

Hoe weet ik welk formaat plasma lcd-tv ik nodig heb, hoe groot moet mijn tv-scherm zijn?
Vooral wie overstapt van een klassieke beeldbuistelevisie naar een flatscreen, maakt weleens de fout: na een paar dagen of weken vind je het scherm te groot. Of te klein. De volgende tip is geen officiële norm, maar is een goede regel: de schermdiagonaal (vaak opgegeven in inch, maar dan vermenigvuldig je met 2,5 om te weten hoeveel dat in centimeters is) wordt gemeten van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek. Die afstand vermenigvuldig je met 2,7. Voorbeeld: een scherm van 106 cm maal 2,8 is gelijk aan 286,2 centimeter of 2,8 meter. Dat betekent dat je op minstens 2,8 meter van het scherm moet zitten om op een voor de ogen comfortabele manier te kijken.
De maximale afstand tussen sofa en scherm is een ander verhaal: die bepaal je in de eerste plaat met het gevoel. Sommigen hebben het scherm dan graag zo groot mogelijk, anderen gaan voor kleiner.

Het beeldformaat van een plat scherm wordt weergegeven in diameter (centimeter of inch). Het beeldformaat wordt schuin over het scherm gemeten. De kleinste schermen hebben een diameter van 38 centimeter (15 inch), de grotere wel 160 centimeter (63 inch). Om te bepalen hoe groot het scherm van uw lcd-televisie moet zijn, bent u afhankelijk van de kijkafstand tot het scherm. Te dichtbij een te groot of te klein scherm zitten is niet goed. U wilt het optimale kijkresultaat hebben van de nieuwe tv, maar wel in de juiste verhouding tot de ruimte waarin het scherm hangt of staat.

De aanbevolen afstand ten opzichte van de grootte van het scherm:
- schermen van 50-69 cm (20-27 inch) zijn geschikt voor een afstand van 76 cm tot 1.50 meter
- schermen 81-94 cm (32-37 inch) moeten op een afstand staan van 1.80 tot 2.40 meter
- schermen 107-117 cm (42-46 inch) hebben 3 tot 4.25 meter kijkafstand nodig
- scherm van 127 cm of groter (50 inch) kunnen het beste op een afstand staan van 3.65 tot 4.80 meter
- scherm van 155 cm of groter (vanaf 61 inch) moet minstens op 4.50 meter van de bank staan.

Kan ik mijn platte plasma LCD-TV ook als PC-monitor gebruiken?
Ja, dat kan, mits het scherm deze functie ondersteunt. Dit vindt u terug in onze productvergelijking. Soms is het een optionele mogelijkheid, waardoor u met externe hardware de plasma LCD-TV hiervoor geschikt maakt. Van belang is dan de resolutie van de PC-monitor. Ook dit vindt u terug in de productvergelijking.

Ik moet een recupelbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een afwasmachine, koelkast of koffiezetapparaat betaalt u een recupelbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaalt u voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een lcd-televisie is dat € 9,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.