Loading

Verklarende woordenlijst voor alles wat met TV technologie te maken heeft

12 Volt
Een lcd-televisie met een 12-Volt aansluiting is geschikt om op de camping of in de caravan aan te sluiten. Niet alle plasma lcd-tv's zijn hiervoor geschikt.

Ambilight
Ambilight is door Philips ontwikkeld om een beleving toe te voegen aan het televisiekijken. Tijdens het kijken produceert de lcd-tv een licht passend bij wat op het scherm te zien is.

Aut. kanaalindeling
Automatische kanaalindeling oftewel Automatic Channel Installation (ACI). De plasma lcd-tv deelt zelf automatisch de kanalen in. U kunt deze alsnog handmatig corrigeren en de kanalen verplaatsen als u dat wenst.

Beelddiagonaal
Het beeldformaat van een plat scherm wordt weergegeven in diameter (centimeter of inch). Het beeldformaat wordt schuin over het scherm gemeten. De kleinste schermen hebben een diameter van 38 centimeter (15 inch), de grotere wel 160 centimeter (63 inch). Om te bepalen hoe groot het scherm moet zijn, bent u afhankelijk van de kijkafstand tot het scherm. Te dichtbij een te groot of te klein scherm zitten is niet goed. U wilt het optimale kijkresultaat hebben van de nieuwe lcd-televisie, maar wel in de juiste verhouding tot de ruimte waarin het scherm hangt of staat.

Beeldfilters
De rust en de kleuren van het scherm worden mede bepaald door filters. Het Combfilter zorgt bijvoorbeeld voor de weergave van details en dat kleuren niet in elkaar overlopen. De filters zijn niet nodig voor het scherm zelf, maar werken op het signaal dat binnenkomt.

Beeldformaat
Een lcd-tv of plasma-tv is in vele maten te verkrijgen. De kleinste tv’s zijn rond de 40 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 107 cm groot. Lcd-tv ’s zijn verkrijgbaar in 4:3 en 16:9 (breedbeeld). De kleinste plasma-tv’s zijn rond de 90 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 127 cm groot.

Beeldsignaal
Er zijn wereldwijd drie verschillende televisie signalen, namelijk PAL, SECAM en NTSC. PAL is het systeem dat in België wordt gebruikt.

PAL (Phase Alternate Line): België, de meeste landen in Europa en Australie.
SECAM (Sequential Color with Memory): Frankrijk en Oost Europa.
NTSC (National Television System Committee): Amerika en Canada.

Deze systemen zijn niet verenigbaar. Een opname die in Frankrijk is gemaakt, kan niet worden afgespeeld op een Amerikaanse videospeler of dvd-speler.

Bevestiging
Dit veld geeft aan hoe het scherm van de lcd-televisie geplaatst kan worden. Er zijn 5 mogelijkheden:
- vast tegen de muur
- horizontaal beweegbaar
- een tafelstandaard of voet
- vrij beweegbaar
- plafondbevestiging

Niet altijd is de bevestiging van het scherm meegenomen in de prijs of wordt het automatisch meegeleverd. Let hierop bij het bestellen van het scherm van uw keuze. De bevestigingsmechanieken zijn los bij te bestellen.

Breedbeeld
Plasma lcd-tv's zijn breedbeeld televisies. U herkent dit aan de combinatie 16:9. Een tv die niet in breedbeeld uitzendt, heeft een 4:3-formaat. Niet veel tv-programma's zenden breedbeeld uit. U heeft hier vooral plezier van bij het kijken naar films op dvd.

Contrastwaarde
Contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden.

Geluidsstandaard
Hier zijn 3 opties mogelijk: mono, stereo of virtual dolby (5.1 of 7.1).

HD ready
High Definition, afgekort HD, is de televisiestandaard van de toekomst die een veel hogere resolutie biedt. Televisietoestellen die voldoen aan de voorwaarden voor het weergeven van HD tv-programma's mogen het logo HD Ready voeren. Dit betekent dat de tv een minimale resolutie moet hebben van 720 pixels. Ook moet er zowel een anologe componentvideo als een digitale DVI/HDMI-ingang opzitten Het toestel moet volgende HD-signalen ondersteunen: 1920x1080 op 50 en 60 Hz interlaced (1080i) en 1280x720 op 50 en 60 Hz progressive scan (720p). De DVI- of HDMI-ingang ondersteunt de kopieerbeveiliging (HDCP).

Helderheid
De helderheid van het scherm wordt aangegeven in candela per vierkante meter. Candela komt overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars (candela betekent kaars in het Latijn). Voor zowel candela per vierkante meter als de contrastratio geldt: hoe hoger hoe beter.

Hertz
Een belangrijk onderdeel van het kijken naar een plasma lcd-televisiescherm, is de rust van het beeld. Dit wordt bepaald door de hoogte van de Hertz. Hertz is niets anders dan een rekeneenheid om aan te geven hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Een plasma lcd-tv met 100 Hertz heeft een rustig beeld, zonder flikkering. Dit komt omdat het beeld 100 keer per seconde opnieuw wordt gelezen. Plasma lcd-tv's met een Hertzwaarde vanaf 70 ervaren het beeld als rustig. Ook voor Hertz geldt: hoe hoger hoe beter.

Kinderslot
Met een kinderslot op de lcd-televisie kunt u bepaalde kanalen uitschakelen. Het werkt via het menu en is een instelling van de tv. Via een code schakelt u de vooraf aangegeven kanalen uit.

On Screen Display
Instellingen van een lcd-televisie kunnen via een menu op het scherm gewijzigd worden. Dit is OSD: On Screen Display.

Pagina's in geheugen
Dit is een Teletekstoptie en het geeft aan hoeveel pagina's er in het geheugen geladen worden. Hoe groter het aantal pagina's in het geheugen, hoe sneller het bladeren binnen Teletekst gaat.

Pc-monitor
Dit veld geeft aan of de lcd-televisie ook als pc-monitor gebruikt kan worden.

Pc-monitorresolutie
Als de tv ook als pc-monitor gebruikt kan worden, vindt u hier de maximale resolutie terug.

Picture in picture
In het tv-beeld kunt u nog een scherm openen. Er zijn twee mogelijkheden hierbinnen: een andere zender (Picture in Picture) of Teletekst (Picture and Text).

Portable
Als het scherm portable is, vindt u dat hier terug.

Resolutie
Full HD heeft de resolutie 1920 x 1080. Dit is de resolutie van de toekomst. HD dvd-spelers zijn voorbereid op deze resolutie. Schermen van lcd-tv ’s en plasma-tv’s met een lagere resolutie zijn dus HD Ready, als het minimale aantal beeldlijnen maar niet onder de 720 komt.

Speakers
De speakers kunnen ingebouwd zitten of moeten los aangesloten worden. Als de speakers ingebouwd zitten, vindt u dat in dit veld terug. Ook bij ingebouwde speakers kunt u alsnog losse speakers aansluiten. Mocht dit het geval zijn, dan is het veld 'optioneel' ingevuld. Als het scherm geen ingebouwde speakers heeft, let er dan op of er losse speakers meegeleverd worden.

Teletekst
Op vrijwel alle modellen plasma lcd-tv's is Teletekst mogelijk.

TFT
Een Thin Film Transistor of kortweg TFT is een verbeterde versie van een lcd-scherm.

Types en soorten
Een lcd-, plasma- of tft-scherm is een uiterst plat scherm. Ze zijn zo plat door de gebruikte technologie. De platte tv- of monitorschermen zijn er in drie varianten: lcd, plasma of tft. LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD-scherm is opgebouwd uit vloeibare kristallen, die reageren op elektronische golven oftewel licht en de intensiteit ervan. Een plasmascherm is opgebouwd uit fosfor tussen twee panelen. Met plasma (een chemische reactie) wordt het beeld doorgegeven. De toepassing van TFT-technologie levert grote voordelen op ten opzichte van plasmatechnologie. Zo is het beeld van een tft-televisie helderder en heeft het een hogere resolutie, Daarbij komt ook nog dat er veel minder stroom wordt verbruikt en de televisie veel minder weegt. In kwaliteit maakt het niet uit op welke manier het beeld wordt doorgegeven: de schermen zijn van hoge kwaliteit, uiterst helder met een hoge resolutie en een brede inkijkhoek tot wel 160 graden.

Vermogen
Het vermogen van de speakers worden aangeduid in Watt.