Loading

Welke technologie is er nu interessant om aan te kopen - conclusie over de TV technologieën

De aankoop van een lcd-tv of plasma-tv is een hele opgave. We komen om in de overvloed aan informatie en de technische termen vliegen ons om de oren. Waar moet u precies op letten als u een lcd- of plasma-tv koopt? Hoe kunt u de plasma- of lcd-tv het beste ophangen? Welke kijkafstand moet u aanhouden bij uw lcd- of plasma-tv? En wat is Full HD en HD-ready? Hier volgen een aantal belangrijke tips waar u rekening mee moet houden bij het kopen van lcd-tv of plasma-tv. Voor veel consumenten beperkt de aankoop van een nieuw televisiescherm zich nog altijd tot de keuze tussen plasma en lcd. Ten onrechte, want er is een derde speler in opmars: de led-televisie. En zelfs al een vierde: 3D-televisie, de hype van het moment. Wij zetten de verschillen tussen de drie systemen op een rij en geven tips voor de aankoop van uw volgende televisiescherm... we vergeleken en deden testen. Onderaan deze pagina bevindt zich de meer gespecialiseerde uitleg van de soorten technologie gebruikt om TV-schermen te maken.

VOORLOPIGE CONCLUSIE
Plasma is een technologie die op gebieden zoals kleur en contrast boven TFT LCD uitsteekt, maar hoe je het ook draait of keer, het is aan het uitsterven. Momenteel is plasma al door de LCD monitoren verbannen naar de paneel groottes die met LCD (nog) niet mogelijk zijn en dus voorbehouden voor de mensen met een grote portefeuille. De bastions van kleur en contrast die plasma nu nog heeft zullen bovendien niet lang meer standhouden: niet alleen doet OLED het beter dan plasma, ook de nieuwe incarnatie LCD beeldschermen met LED backlights evenaart de prestaties van plasma, en dat tegen een goedkopere prijs. Voor wie echt nog een plasma wil: get them while you can. Voor wie de prestaties van een plasma tegen een goedkopere prijs wil en nog wat kan wachten: LCD met LED backlighting is your thing. LCD mag dan al een eindje meegaan, de evolutie is verre van gedaan. Wat ons betreft is LCD met LED backlighting dé kanshebber als meest succesvolle beeldschermtechnologie voor de komende tijd, of toch alvast tot OLED er aan komt. De kleuren en helderheid van een plasma tegen de prijs van een LCD, en dat met een lager stroomverbruik en geringere diktes. De fabrikanten van mobiele toepassingen kunnen hun geluk alvast niet op en tegen enkele maanden zullen ook de desktopfabrikanten volgen. Om in het oog te houden dus. Maar met er rijst dezer dagen nog een andere vraag op: 3D-televisie, voorlopig zeer duur maar voor de liefhebbers van het eerste uur, op de pagina 3D-televisie kunt u al de volgende generatie schermen bewonderen en alle technieken die hiervoor nodig zijn. Wat betref 3D televisie die dezer dagen zeer gehyped wordt zal er nog veel moeten veranderen voordat we met zijn allen optimaal naar 3D beelden zullen zitten staren, in de cinema kan het al volop met films als avatar en de Disney film up.

DE PRIJS
Wij vinden het interessant dat TV fabrikanten voor het ogenblik een hogere prijs vragen voor LED-backlighting terwijl veel goedkopere toestelletjes, zoals gsm's en netbooks, ook LED's gebruiken. Volgens Samsung kosten LED backlight's momenteel 3 keer zoveel in grotere maten dan het gelijkwaardige CCFL gamma, en dit is meestal te wijten aan door een lager aantal fabrikanten die deze technologie fabriceren. Men haalt er wel de energiefactuur mee omlaag omdat deze led's geen energie gebruiken wanneer ze zwart moeten tonen (ze worden gewoon uitgeschakeld). De voorspellingen zijn dat wanneer de technologie nog wat meer bekendheid verkrijgt, de andere merken ook meedoen en er meer competitie zal ontstaan tussen de merken, de prijs zeker nog zal dalen.

Een aantal LED-backlit schermen die wij al hebben gezien zijn zeer goed, terwijl we vroeger steeds voor plasma kozen. De combinatie van zeer fijn design en een scherpe beeld-kwaliteit zal zeker zeer geliefd worden bij vele mensen. Als je nog steeds meer wil te weten komen kun je terecht op onderstaande video die genomen werd op de CES 2009 beurs, het gaat over de Samsung LED LCD's.

HOE ZIET DE TOEKOMST ER MOMENTEEL UIT
Natuurlijk staat de technologische evolutie nooit stil, en wie weet wat er in de toekomst nog allemaal ontworpen zal worden. De in deze reeks besproken technologieën zijn echter redelijk future proof en de kans is klein dat er nog ergens vanuit het niets een nieuwe technologie komt opgedoken. De meeste nieuwe ontwikkelingen leggen zich bovendien al toe op méér dan een beeldscherm alleen: holografische en 3D toepassingen worden al druk onderzocht. 2010 zal het jaar zijn dat 3D televisie zijn intrede doet. Dus als u voluit zou willen genieten van 3D-beelden hou er dan rekening mee dat u zich een televisie aanschaft die 3D-ready is. Wat u hier allemaal voor nodig hebt kunt u op de pagina van 3D-televisie en 3D-cinema terug vinden.