Loading

Quantum Dots (BT.2020)

Onze huidige televisies hebben maar beperkte weergave van alle kleuren die er bestaan. Dit betekend dat we nooit de echte kleuren van op de set te zien krijgen op ons televisiescherm. Het huidig kleurenpalet die nu door onze televisie en Blu-ray ondersteunt word is de BT.709-standaard.

Nu is er ook een groter kleuren palet dat veel beter overeenkomt met de in de natuur zichtbare kleuren, namelijk de BT.2020 standaard. Het is evenwel nog wat wachten tot er televisies en bronmateriaal deze standaard gaan ondersteunen.

Hoe werkt het?
Een televisiescherm gebruikt 3 basiskleuren: groen, rood en blauw. In een LED LCD-televisie worden deze basiskleuren geproduceerd door LED's die wit licht geven te filteren met een kleurenfilter. Deze filter is nog niet scherp genoeg om de pure basiskleuren naar voren te brengen, wij krijgen dus altijd niet pure basiskleuren te zien. Er is dus een te kort aan contrast om de werkelijke kleuren te weergeven. Quantum Dots bied hiervoor een oplossing. Quantum Dots zijn nanoscopische kristallen die het licht van kleuren kunnen omzetten naar een andere kleur. In plaats van witte LED's worden hier LED's gebruikt die zeer puur blauw licht produceren. Via deze weg kan er ook zeer puur groen en rood licht worden gevormd. Deze basiskleuren zijn worden door deze technologie veel feller en meer verzadigd weergegeven. Zo wordt het mogelijk om een veel breder kleurenpalet te realiseren. Zo wordt de BT.2020 benaderd. Een bijkomend voordeel zou zijn dat deze technologie minder energie verbruikt daar de kleurenfilter minder hoeft te werken daar blauw, blauw blijft.

Toestellen
Er zijn al vele fabrikanten die toestellen hebben met de BT.2020 standaard die gebruik maakt van de Quantum Dots of een soort gelijke technologie.

SUHD reeks van Samsung
Triluminos reeks van Sony
ColorPrime reeks van LG
Spectros reeks van Sharp