Loading

Blu-ray brengt nieuwe kijkervaring - krijg meer beeldkwaliteit met één van de Blu-ray-spelers voor in huis

Blu-ray Logo
Meer en meer huiskamers zijn uitgerust met een grote flatscreen die 'full-HD' ondersteund. We kijken ook almaar vaker televisie in High Definition, zowel via de kabel, telefoonlijn of schotelantenne. Dus willen we ook de films die we kopen in HD kunnen bekijken. Blu-ray maakt dat mogelijk en zorgt voor een nieuwe kijkervaring. Blu-ray heeft zelfs op vlak van full HD, de dvd en HD-DVD verslagen door zijn betere kwaliteit. Het wordt de volgende standaard. Eerst was er de video-cassette dan de DVD en het volgende die in het rijtje past is het Blu-ray-schijfje. Zo kan er maar liefst 50 GB aan beeldmateriaal op een dual-layer Blu-ray-schijf, genoeg plaats dus om een film in uitstekende kwaliteit te leveren + vele extra's).
Hieronder een aantal Blu-ray spelers met kostprijs.

Philips BDP3000 - 179 euro -
De absolute prijskraker. Een uitstekend instapmodel voor wie wil kennis maken met Blu-ray, maar zo weinig mogelijk wil uitgeven. Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit voor die prijs. En met BD-Live.
www.philips.com/blu-ray

Pansonic DMP-BD60 - 300 euro -
Vooral interesant als je al een televisie-scherm of andere toestellen van Panasonic in huis hebt. Deze spelers komen immers met de bekende Viera-link: een systeem dat ervoor zorgt dat alle Panasonic-toestellen naadloos en gebruiksvriendelijk met elkaar communiceren. Het slot voor SD-geheugen-kaartjes en usb-sticks zorgt ervoor dat je ook video vanop die media kunt bekijken. BD Live is hier van de partij. Er is ook nog een duurdere veris (BD80: 400 euro) die een 7.1-geluidsoutput heeft tegenover 2 voor de BD60. Voor de geluidsverwerking zijn in het duurdere model ook hoogwaardigere materialen gebruikt. Als niet alleen beeld maar ook geluid van belang is zou ik u het duurdere model aanbevelen daar een 3D weergave van het geluid een absolute must voor een optimale cinama-ervaring.
www.panasonic.be

LG BD390 - 330 euro -
Zeer compleet uitgerust toestel. Heeft ook een WiFi-verbinding om de multimedia van het thuisnetwerk af te spelen. Zo kun je ook op het televisietoestel genieten van foto's, video en muziek die op je computer staan. Via de usb-poort kun je er een externe harde schijf aan hangen. Dat zullen jongeren graag horen, want op die manier wordt het mogelijk om films in het populaire DivX en XviD formaat te bekijken met een zeer behoorlijke beeldkwaliteit. Zeker als het avi-bestand niet te erg is gecomprimeerd.
www.lg.com

Sony BDP-S560 - 400 euro -
Net zoals zijn grotere broer BDP-S760 (550 euro) is deze speler van Sony zeer goed uitgerust. De beeldkwaliteit is uitstekend, ook als je er gewone dvd-schijfjes in gooit. Wil je met een kleiner budget de wereld van High Definition en Blu-ray stappen dan heeft Sony nog de BDP-S360 voor 250 euro. Deze heeft nog altijd BD Live, maar geen WiFi-mogelijkheid.
www.sony.be

Philips BDP9500 - 500 euro -
De topper in het gamma van Philips. In massief aluminium van 3 mm dik. Onderhuids zitter er alleen maar nieuwe technologieën in om het beeld van het geringste ruisvermoeden te verlossen (een Odeo-processor verwerkt de weer te geven beelden en zuivert de kleine onvolmaaktheden op) en de beeldkwaliteit van gewone dvd-schijfjes op te schroeven. Ook aan de audiokant is heel veel zorg besteed. Als je 500 euro te veel vind, dan is er ook nog de BDP7500 voor 250 euro, deze heeft eveneens BD-Live aan boord.
www.philips.com/blu-ray

Samsung BD-P4600 - 399 euro -
Laat zich ook verbinden met het thuisnetwerk en heeft BD-Live. Heel snelle laadtijd als je een schijfje in het toestel stopt. Maar dit toestel van Samsung onderscheidt zich vooral met zijn oogstrelende en moderne vormgeving. De BD-P4600 is ook een van de zeldzame Blu-ray-spelers die je aan de muur kunt bevestigen en het oogt nog goed ook.
www.samsung.com

Pioneer BDP-LX52 - 699 euro -
Het topmodel van Pioneer klopt de concurrentie niet met zijn features: geen WiFi, maar biedt de kwaliteit en degelijkheid van het merkt. Er is veel zorg besteed aan de beeld-en geluidsverwerking. Misschien daarom zo'n hoog prijskaartje. Er zijn wel nog goedkopere modellen, de BDP-320 voor 499 euro, en de BDP-120 voor 399 euro. Deze hebben minder gesofisticeerde technologieën aan boord maar hebben wel nog een uitstekende beeldkwaliteit.
www.pioneer.be

LG HLB54S Soundbar - 800 euro -
De soundbar is meer dan een gewone speler, en dat mag wel voor zo'n prijskaartje. Hij is voorzien van krachtige speakers en toegang tot YouTube. De audio is inderdaad overweldigend: 430 Watt output, 4.1 channel surround sound met draadloze subwoofer. Voor die prijs vindt ik 5.1 het minimum en zelfs liefst 7.1. De WiFi verbind de LG Soundbar bovendien met ander apparatuur in het draadloos netwerk en YouTube. Heel handig is dat kabels en snoeren tot een strikt minimum herleid werden. De Blu-ray-speler heeft ook BD-Live aan boord.
www.lge.com

Panasonic DMP-B15 - 800 euro -
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom zo'n hoge prijs. Wel dit is een speciaal model dat je onderweg kunt menemen in de auto, op reis of op verre verplaatsing net zoals er draagbare DVD-spelers bestaan. Dit is de Blu-ray-versie van Panasonic. Het is zeer handig in gebruik dankzij het scherm dat in alle mogelijke richtingen kan kantelen. Minpunt: het toestel is niet voorzien van BD-Live.
www.panasonic.be


VRAAG EN ANTWOORD

Wat is Blu-ray?
Blu-ray-schijfjes zijn de opvolgers van dvd. Alleen zijn de beeld en geluid in hogere definitie, terwijl een DVD in standaarddefinitie is. Maar het grote verschil zit in de capaciteit van het schijfje. Een Blu-ray schijf is enkel of dubbel laags en kan 25 Gigabyte per laag bevatten voor dubbel-laags is dit dus maar liefst 50 Gigabyte. Bij DVD-schijfes is dit 4,4 Gigabyte voor 1 laag en bijna 9 Gigabyte voor 2-laags. De maximale opslagruimte van een 50 Gigabyte is goed voor 9 uur filmbeelden in HD.

Wat heb je nodig om een film op Blu-ray te bekijken?
Natuurlijk een Blu-rayspeler. Die heb je al in huis, als de kinderen een Playstation 3 hebben, de nieuwste spel-console van Sony. Om optimaal te genieten van de beeldkwaliteit heb je bij voorkeur ook een televisie-scherm van het type 'Full HD' in huis. Op een scherm van het type 'HD-Ready' raak je ook al onder indruk van de beelden, maar verlies je toch scherpte en detail. Let erop dat je de Blu-ray-speler via een HDMI-kabel verbindt met het scherm.

Wat is BD-Live?
Via BD-Live kun je bijkomende content downloaden van het internet. De speler moet dan wel met een netwerkkabel aan de internetrouter of modem hangen. De meeste spelers zijn uitgerust met WiFi die draadloos kunnen geïntegreerd worden in uw draadloos netwerk en kunnen op die manier op het internet en zelfs content van op uw computer streamen naar het televisie-scherm.

Kun je dvd's en cd's afspelen op een Blu-ray-speler?
Natuurlijk. Een Blu-ray-speler is achterwaarts compatibel: je kunt er dus alle formaten van cd's of dvd's mee afspelen. Let wel op: er is niet altijd ondersteuning voor DivX of Xvid of mp3 en jpg. Leuk is dat de betere spelers er met software voor beeldbehandeling voor zorgen dat je oude dvd's ook in een iets betere beeldkwaliteit op het scherm komen.

Is er een ander schijfformaat?
Niet meer. Tot anderhalf jaar geleden was er ook nog HD-DVD. Een ander formaat dat film in high-definition op een schijfje kon leveren. Maar de strijd is gestreden en Blu-ray heeft de meeste voordelen de grootste capaciteit en de meeste merken achter zich. De HD-DVD is ondertussen al opgedoekt.

Blu-ray en homecinema?
Betere homecinema-systemen ondersteunen nu ook blu-ray-schijfjes en zijn even goed. Het voordeel is dat je een alles in 1 combinatie hebt.

De prijs van Blu-ray?
De prijzen zijn intussen al fel gezakt. Mede omdat filmhuizen en elektronicareuzen Blu-ray als formaat willen pushen. Zo is de gemiddelde prijs voor een topfilm op Blu-ray nu aan 25 euro per stuk.

3D-beelden op Blu-ray?
Is wordt stillaan een hype, 3D beelden op uw televisie. En laat nu het toeval zijn dat dit schijfje uiterst geschikt is voor dit doel. 3D beelden bestaan uit meerdere lagen (meestal 4 of 6 overlappende beelden) en dat kan al aardig wat aan data opslorpen. 50 GB zou wel eens voldoendig kunnen zijn om deze 3D-beelden op te slaan. Wilt u meer weten over 3D-telvisie's en technologieën, kijk dan gerust eens op deze pagina.