Loading

LCD (TFT) beeldschermen

De technologie
Een lcd-tv is een scherm dat wordt belicht door neonlampen die er langs de achterkant op gemonteerd zijn. Vooraan zitten kristallen die het licht wel of niet doorlaten. LCD is immers de afkorting van Liquid Crystal Display. Het scherm van een lcd-tv is opgebouwd uit 2 glasplaten met vloeibare kristallen ertussen. Die kristallen reageren op elektronische golven, en dit volgens het soort licht en de intensiteit ervan. Elke pixel in de lcd-tv bestaat uit 3 vloeibare kristallen. Afhankelijk van de elektrische spanning die door de lcd-tv heen loopt, blokkeren de kristallen het licht of laten het juist door. Op deze manier wordt het beeld op uw lcd-tv gevormd. Het kost de lcd-tv veel moeite om deze kristallen aan te sturen, met als gevolg beeldvertraging (bijvoorbeeld tijdens het zappen). Meer info over deze technologie vindt je onderaan.

De trend
De ontwikkeling van LCD heeft er al een lange weg op zitten en is nog steeds bezig. Momenteel zitten we aan de zevende generatie TFT LCD’s. Bij iedere generatie verbeteren de eigenschappen zoals kleurweergave, reactiesnelheid en contrast wel. Deze laatste twee vormen nu geen echt probleem meer, maar met de kleurweergave kan het nog altijd beter. Wie een plasma of beeldbuis naast een LCD zet zal onmiddellijk opmerken dat de kleuren van de LCD wat fletser zijn. Dit is een probleem die men tegenkomt met de hedendaagse LCD’s, maar binnenkort zal dit compleet veranderen.
LCD beheerst de markt van de flatscreens. De meeste schermen die vandaag over de vloer gaan, zijn lcd's. Maar het is de vraag of dat wel zo terecht is. LCD kom je ook tegen in schermen voor PC's en laptops, de optie Cristel Bryte is hierbij een absolute must zo zijn de vroegere platte TFT schermen al lang weer verleden tijd. Met de vernieuwde interesse in flat panels schakelden producenten van LCD monitoren, die toen nagenoeg exclusief in laptops gebruikt werden, de ontwikkeling van hun technologie een trapje hoger. LCD beeldschermen waren dunner, energiezuiniger en goedkoper dan hun plasmabroertjes. Hun helderheid, contrastratio en reactietijd lieten echter nog veel te wensen over.
Desalniettemin begon LCD aan een gestage opmars, vooral wat de kleine beeldschermen betrof (<22″). In 2004 reikten de paneelbreedtes van LCD al tot 60″ en ieder jaar kwam er een goede 20″ bij. Op de CES beurs van dit jaar pakte fabrikant Sharp uit met een 108″ LCD, 5″ groter dan de grootste plasma. Samen met de paneelgroottes stegen ook de technische prestaties van de LCD technologie. Helderheid en contrast werd hoger, responstijd lager, … Vooral hun lagere prijzen deden de consumenten echter plooien. Vandaag de dag is het leeuwendeel van de flat panels van het LCD type.

De troeven
Qua kwaliteit heeft lcd een hele grote afstand op plasma goedgemaakt. Objectief scoren de schermen iets minder voor contrast en kleurechtheid. Maar toch zijn er consumenten die lcd in eenzelfde schermgrootte verkiezen boven plasma. De regel dat plasma de must is als je groter gaat dan 36 inch, gaat niet meer op. Ook full-HD lcd-tv's van 50 inch en meer bieden vandaag een uitstekende beeldkwaliteit. In ruimtes waar veel licht binnenvalt, scoren lcd-schermen iets beter dan plasma dankzij de grotere lichtsterkte.

Voor en nadelen
Bij lcd-tv's staan de neonlampen langs de achterkant altijd aan. De mate waarin het licht wordt doorgelaten, wordt dus bepaald door kristallen aan de voorkant. Daarom halen lcd-schermen nooit hetzelfde contrast als een plasma-tv. Vergelijken in een grote winkel is dus de bootschap. Door met de intensiteit te spelen kan een zeer rijke kleurenpracht gecreëerd worden, iets waar LCD’s nog steeds niet aan kunnen tippen. Het plasma reageert ook zeer snel op een wisselende spanning aan de elektrodes, waardoor de reactiesnelheid zeer hoog ligt. Omdat een gedeactiveerde plasmapixel geen licht uitstraalt is ook het contrastratio zeer hoog. Nadelen zijn dan weer het relatief hoge verbruik (alhoewel bij grote panelen zowel LCD als plasma ongeveer hetzelfde verbruiken) en de kans op inbranden van het beeld. Vooral het hoge verbruik en de kostprijs voor kleine panelen speelt in het nadeel van plasma. Fabrikanten houden liever slechts één type beeldscherm over, dat ze zowel voor mobiele als vaste toepassingen kunnen gebruiken. Plasma verbruikt teveel, is te groot en te duur om de relatief kleine schermen voor mobiele toepassingen te maken. De laatste tijd sluiten dan ook meer en meer plasma productielijnen hun deuren. LCD is duidelijk de commerciële winnaar van het duel, alhoewel het op de technische kant minstens gelijk op gaat.

Voordelen:
- goedkoper dan plasma-tv’s
- in kleine maten leverbaar
- lcd-tv's hebben vaak een iets hogere resolutie dan een plasma-tv (behalve bij Full HD, dat is bij beide tv’s gelijk)
- lager energieverbruik dan de plasma-tv
- weinig last van lichtweerkaatsing: de lcd-tv is dus handig als u tv wilt kijken in een felverlichte ruimte of bij zonlicht
- levendigere kleuren
- hoog contrast tussen de kleuren
- goede responstijd

Nadelen:
- Tijdens het zappen kan er beeldvertraging optreden
- de ‘dode’ pixels in de lcd-tv zijn niet te repareren
- inbranden van het beeld komt regelmatig eens voor
- bij oudere lcd-tv’s is het beeld niet vanuit elke kijkhoek even goed zichtbaar. De nieuwste lcd-tv’s hebben hier geen problemen meer mee
- grote prijs voor kleinere schermen, prijs per vierkante centimeter ligt hoger bij kleine schermen dan bij grote schermen
- niet genoeg keuze in afmetingen voor kleinere panelen

Waar op te letten bij de aankoop van een LCD-TV

Beeldformaat
Een lcd-tv of plasma-tv is in vele maten te verkrijgen. De kleinste lcd-tv’s zijn rond de 40 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 107 cm groot. Lcd-tv’s zijn verkrijgbaar in 4:3 en 16:9 (breedbeeld).

Contrastwaarde
Contrastwaarde of contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden.

Frequentie
Hoe prettig het kijken naar de lcd-tv of plasma-tv is, hangt af van de rust van het beeld. De frequentie, oftewel de regelmaat waarmee het beeld ververst wordt per seconde, wordt aangegeven in Hertz. Voor de frequentie geldt: hoe hoger het aantal Hertz, hoe beter. Vanaf ongeveer 70 Hertz heeft uw lcd- of plasma-tv een rustig beeld. Een lcd-tv met 100 Hertz geeft op dit moment het scherpste en rustigste beeld.

Resolutie
De gemiddelde lcd- of plasma-tv heeft 576 beeldpunten, pixels. Met deze resolutie kunt u prima tv kijken, maar door de sterk verbeterde kwaliteit van de het digitale tv-kijken is ook de resolutie van de nieuwste lcd-tv’s en plasma-tv’s sterk toegenomen. Hierdoor kunt u nog scherper en rustiger beeld ontvangen, waardoor u nog meer kunt genieten van uw nieuwe plasma- of lcd-tv. De hoogste beeldkwaliteit heet Full HD en heeft een resolutie van 1920 x 1080. Dit is de resolutie van de toekomst. Schermen van lcd-tv ’s en plasma-tv’s met een lagere resolutie zijn dus niet Full HD, maar kunnen dit wel ontvangen als het minimale aantal beeldlijnen hoger is dan 720. In dat geval is uw plasma- of lcd-tv HD-ready.

LED en OLED voor UHD en 4k televisie
LED en OLED schermen vallen ook onder de noemer van LCD technologie maar zijn voorzien van LED's om het beeld te vormen. Dit zijn wat meer gesofistikeerde technologieën die het mogelijk maken om nog scherper beeld te verkrijgen. OLED is dan weer een technologie waarbij er geen backlight meer gebruikt wordt maar waarbij de LED's lokaal gedimd kunnen worden voor een nog beter contrast. Deze technologieën komen in aanmerking voor UHD of Ultra High Definition en 4k televisie.